2011. december 5., hétfő

Az emberi gardáció

Sziasztok!

A múltkor az egyik óránkon (ökológia) a tanárunk érdekes dologról mesélt. A lényege az volt, hogy léteznek "k" (konstans) és "r" (reproduktív) fajok. Ennek a lényeg tömören, hogy az "k"stratégisták a nagytestű, kevés utódot létrehozó fajok akik kevés ideig élnek, nevelik az utódokat (akár hosszú éveken keresztül is. A "r" stratégisták pont az ellentétejei ennek. Ilyen pl. a sáska is. Persze a határ nem teljesen egyértelmű a két csoport között, vannak átfedések.
Mindenesetre a sáskák azért lényegesek, mert enél a fajnál nagyon jól megfigyelhető a gradáció, ami a hirtelen/robbanásszerűen bekövetkező túlszaporodás. Gondolom mindenki hallott már a nagy sáskajárványokról és a pusztításaikról.


Szóval eddig tartott a tanári előadás ebben a témában, innentől a saját gondolataimat fűzöm tovább.
Nos arra szerettem volna kilyukadni, hogy az ember elvileg a "k" stratégistákhoz tartozna (legalábbis alapvető tulajdonságaiban). Ugyanakkor, ha belegondolunk nagyon elszaporodtunk a bolygón és azt hiszem, hogy ezzel az állítással nem sokan szállnának szembe.
Ugyanakkor van egy lényeges pontja a gradációnak. Mégpedig azt, hogy amikor a sáskák olyan szinten szaporodnak el, hogy már nem tudnak mit enni (vagy éppen betegségektől) egyszerűen az egész populáció önmagába roskad és gyakorlatilag kipusztul. A néhány egyed ami túléli a dolgot persze újra létrehozza  a populációt, persze sok idő kell (sáskáknál is évtizedek jóesetben), hogy újra el tudják érni azt a létszámot, amikor megint ilyen létszámot tudnak produkálni.
Szóval az ember is túlszaporodott és kipusztít mindent a környezetében. Lassan nem lesz elég élelem (lásd élelmíszer lázadások az arab országokban)(bár most még csak pénzük nem volt, hogy megvegyék mert raktárakon tavaly is volt elég készlet a világ számára, de mivel felstrófolták az árakat az embereknek nem volt rá pénzük), nem lesz elég víz szóval, ha egy kicsit belegondoltok az ember nem a gradáció folyamatának kellős közepén jár?


Üdv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése