2013. augusztus 30., péntek

Ingyenes tábor volt a Herman Ottó Természetvédő Körnél!


Ingyenes tábor volt a Herman Ottó Természetvédő Körnél!

A Herman Ottó Természetvédő Kör sikeresen pályázott a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetnél a Földünk-Világunk nevű tábor megvalósítására.

Az alapötletünk az volt, hogy egy olyan tábortervet készítsünk el, ami egyrészt szórakozást nyújt a gyerekek részére, ugyanakkor lehetőséget is teremt arra, hogy új ismereteket szerezzenek a nyári kikapcsolódás folyamán.  Lényeges pontja volt a pályázatunknak, hogy rászoruló gyerekek tudjanak eljutni a táborba és ebben nagy segítségét láttuk a Túrkevei iskolák pedagógusainak, akik segítettek kiválasztani azokat a diákokat, akik rászorulók, ugyanakkor jól teljesítenek az iskolákban.

Miután a nyári táborok nagy többsége egy-egy dologra összpontosít (pl. horgászta, madarászás, vízi tábor, stb.), nekünk az az ötletünk támadt, hogy csinálunk egy olyan tábort, ami megpróbálja a természet működését kompletten bemutatni a gyerekeknek. Ezért – nagy vonalakban – az alábbi programot találtuk ki:

1.       nap                       Csillagászat (éjszaki csillagvizsgálattal)

2.       nap                       Geológia (a talaj szerepe a természetben, ásványok és kőzetek)

3.       nap                       Növények (védett , termesztett és gyógynövények)

4.       nap                       Állatok (állatlesen)

5.       nap                       Az ember szerepe a természetben (az emberi károkozás, felelőtlenség,

                               tanulság)

Minden reggel előre elkészített power-point anyag előadásával kezdődött, majd váltogatták egymást a szabadprogramok és a gyakorlati előadások. Többször mentünk kerékpár- vagy tanösvénytúrára is. Délutánonként két játék között egy teszt megírására is sor került, melyet a tábor végén értékeltünk és a 6 legjobban szereplő külön díjazásban is részesült.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy szükség van az ilyen jellegű táborokra is, hisz vannak olyan gyerekek, akik érdeklődnek a természet iránt. Persze gyerekekről van szó, így mindenképp nagy jelentőséget kell fektetni a játékra és a játékos tanulásra is.

Reményeink szerint jövőre is meg tudjuk majd szervezni ezt a tábort, sőt szívesen osztjuk meg a tapasztalatainkat más szervezetekkel is, akik szeretnének ilyen vagy hasonló tábort szervezni.

 

Szász Béla

Herman Ottó Természetvédő Kör
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése